I try to say things in 140 characters via @MRTIMP but sometimes I need more room for thoughts. This is the place for that. Welcome!

Dat die nieuwe generatie maar snel groot is


Dit weekend probeerde ik mijn zoon van 7 uit te leggen wat racisme is.
Het is me niet gelukt. Niet dat ik zo’n slechte uitlegger ben. Of dat hij zo’n slechte verstaander is. Integendeel, hij weet teveel en heeft over alles een mening. Maar toch ging het begrip ‘racisme’ er niet in. Het heeft een aantal redenen:

1. Hij is zelf 1/4 Indonesisch en 3/4 Belg
2. Zijn ouders zijn tegen elke vorm van racisme
3. Zijn beste vrienden hebben alle kleuren van de regenboog
4. In zijn klas zitten maar 2 ‘echte Vlamingen’, de anderen komen van over de hele wereld.

Kortom, hij is opgegroeid in een multiculturele omgeving. En hij kent het racisme-gevoel absoluut niet.

Met zijn broer van 4 is het net hetzelfde. Toen ik hem laatst vroeg zijn beste vriendje te beschrijven, begon hij over zijn kapsel, de vorm van zijn neus en ogen, hoe groot hij is en hoe hij loopt. Heel erg gedetailleerd. Op school aangekomen vroeg ik hem om de jongen eens aan te wijzen. De beschrijving klopte, alleen was het jongetje ook… zwart. Daar had hij blijkbaar niet op gelet. Als ik hem na school vroeg waarom hij niet gezegd had dat zijn vriendje zwart was, keek hij me aan alsof ik net iets heel doms gezegd had. “Papa, mensen kunnen toch niet zwart zijn. Paradis is bruin.”

Heerlijk. Dat deze generatie maar snel groot is. Dat scheelt een heleboel zinloze discussies.